Fánk, de nem csak a farsangi időszakban
Trojane egy pici település Szlovéniában, Maribor és Ljubljana között található. Az ókorban itt egy római út vezetett, amely Olaszországot Pannóniával kötötte össze és ezen az útvonalon Trojane (Atrans) fontos közlekedési, katonai, postai és kereskedelmi állomás volt, amelyet megerősített fallal vettek körül. A településen jelenleg kb. százhuszan laknak, nevét mégis szinte az egész világon ismerik.

Hogy miért? Hát a fánkok miatt!

Az itt készült fánkok története 1961-ben kezdődött, amikor Rajka Konšek, az itt lévő a fogadó akkori igazgatója a fánkokkal gazdagította fogadója kínálatát. Bécsbe ment a receptért, amelyet aztán tökéletesített, a fánkokat még ma is ez alapján a recept alapján készítik. A recept szájról szájra jár, nemzedékről nemzedékre öröklődik.
Eleinte csak néhány tucat fánkot sütöttek naponta, de ez a mennyiség gyorsan nőtt. Már 1963. augusztus 3-án megsütötték a százezredik fánkot. Napjainkban már akkora a kereslet a fánkok iránt, hogy naponta 2-5.000 darabot is megsütnek, kiemelt időszakokban, mint például a farsangi-karneváli időszak, akár 15-20.000 darab is készül naponta. Bár fánkot többnyire a farsang idején esznek, itt egész évben fogyaszthatjuk a kedvelt édességet.
A tészta dagasztásától addig, amíg friss fánkot kapunk a kezünkbe, körülbelül négy óra telik el.
A tésztát géppel dagasztják: búzaliszt, tojássárgája, tej, élesztő, rum, vaníliás cukor, cukor, vanília és citrom aroma felhasználásával. Dagasztás és rövid pihentetést követően egy gép készíti el a tésztából a fánkformát. Mindegyik súlya 15 dekagramm, a felszolgált fánk valamivel több, mint 20 dekagramm.

A formázást követően a fánkok 45 fokos kamrában kelnek két-két és fél órán keresztül. Ezután kerül sor a sütésre, amely kb. 20 percig tart. Még melegen megtöltik a fánkokat lekvárral: barackos vagy áfonyás, valamint mogyorós-csokikrémmel. Létezik vaníliakrémes fánk is, amely csokoládé-mázat és kókusz-szórást kap, ezt a fánkot töltés előtt lehűtik.
A statisztikák szerint a magyar látogatók kedvencei a lekváros fánkok, a horvátok viszont a csokis-mogyorós fánkot szeretik a legjobban. Az én kedvencem a vaníliatöltelékes csokimázzal, de bármelyiket szívesen megeszem.

És még egy érdekesség, ami biztosan sokakat érdekel: egy fánk körülbelül 500 kalóriát tartalmaz.